۱۲/۱۱/۱۳۹۹

ادامه آلودگی‌ هوای کلانشهرهای ایران تا ۵ روز آینده؛ چرا محدودیت‌های کرونایی حریف آلاینده‌ها نشد؟


پیش‌بینی‌های هواشناسی از تداوم آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و پرجمعیت ایران به ویژه تهران، البرز، قم و قزوین تا پنج روز آینده حکایت دارد؛ به طوری که احتمال دارد شاخص آلودگی هوای تهران به بالای ۲۰۰ هم برسد و این شهر با تعطیلی یک یا دو روزه مواجه شود.

صادق ضیائیان، مدیرکل پیش‌بینی و کنترل سازمان هواشناسی، با اعلام این پیش‌بینی به باشگاه خبرنگاران جوان گفته که اگرچه از اواخر وقت روز یکشنبه و دوشنبه موج ضعیف بارشی وارد کشور می‌شود اما این موج هم زمینه‌ساز کاهش شاخص آلودگی هوا نخواهد شد. در همین حال، انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران، احتمال تعطیلی یکی دو روزه تهران در هفته آینده را بالا توصیف کرده است.

اگر چه تشدید آلودگی هوا در شهرهای پرجمعیت ایران در فصل سرما تازگی ندارد اما بروز این وضعیت در روزهای گذشته که با محدودیت‌های کرونایی و کاهش تردد خودروها همراه بوده است، سؤال‌هایی را در خصوص چرایی تشدید آلودگی هوا در برخی شهرهای ایران از جمله تهران ایجاد کرده است.

متخصصان محیط زیست در کنار بررسی علل آلودگی هوای کلان شهرها در کنار وقوع پدیده «وارونگی دما»، از کیفیت سوخت خودروهای بنزینی و گازوئیلی به عنوان عوامل تأثیرگذار بر هوا یاد کرده‌اند.

این در حالی است که برخی مسئولان خودروسازی در ایران از رعایت استاندارد یورو ۵ در ساخت خودروهای داخلی برای جلوگیری از آلودگی هوا سخن گفته‌اند. اما متخصصان حوزه محیط زیست معتقد هستند که اتوبوس‌‌ها و خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده سهم بالایی در میزان آلودگی هوای کلان شهرها از جمله تهران دارند.

از همین رو برخی استفاده از سوخت مازوت(نفت کوره) در نیروگاه‌های اطراف شهرهای بزرگ و پرجمعیت ایران را هم از دیگر عوامل آلوده‌کننده هوای ایران می‌دانند. البته استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه‌های اطراف برخی شهرها از جمله تهران از سوی برخی مسئولان کشوری تکذیب شده است.

به این ترتیب با تأیید و تکذیب‌هایی که در خصوص عوامل آلودگی هوای کلان شهرها در ایران می‌شود ابهام‌ها و سؤال‌ها در خصوص میزان مصرف سوخت مازوت و تجمع آلودگی‌ها توسط منابع خودرویی بیشتر می‌شود؛ آلودگی‌هایی که به گفته متخصصان امور بهداشتی سرطان‌زا هستند.

از یک طرف عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران استفاده از سوخت مازوت (نفت کوره) را نتیجه تحریم‌ها می‌داند که باعث شده است برخی نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها به دلیل پر بودن انبارهایشان، از این سوخت استفاده کنند؛ از سوی دیگر مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران استفاده از سوخت مازوت و گازوئیل را به دلیل مصرف بالای گاز در ایران و عدم امکان تأمین گاز کافی برای نیروگاه‌ها عنوان کرده‌اند.

این تأییدها و تکذیب‌ها در حالی است که بنا بر آخرین خبرهای رسمی از ایران، وضعیت هوای تهران و چند شهر بزرگ دیگر برای همه ساکنان آنها خطرناک اعلام شده است به گونه‌ای که استاندار تهران از پیشنهاد تعطیلی تهران به دلیل تداوم آلودگی هوا خبر داده بود.

به اعتقاد برخی ناظران محیط زیستی گویا مسئولان دولتی و جریان‌های سیاسی و مدنی فعال در ایران بیشتر به دنبال متهم کردن یکدیگر هستند تا پیدا کردن راهی برای مبارزه با آلودگی هوا و بیرون رفتن از این وضعیت دشوار و آسیب‌زا.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر