محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، که همراه هیاتی در مسکو به سر میبرد نامهای از آیتالله خامنهای، رهبر ایران خطاب به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را به ویوچسلاو ولودین، رئیس دومای روسیه داد.
سفر آقای قالیباف به مسکو و نامه رهبر ایران به رئیس جمهور روسیه و آنچه که ازسوی برخی از منتقدین "خودداری پوتین از دیدار با فرستاده رهبر ایران" تعبیر شده، واکنشهای بسیاری در فضای سیاسی و رسانههای داخل ایران و میان کاربران شبکه های اجتماعی داشته است.
محتوای نامه آقای خامنهای منتشر نشده است اما آقای قالیباف پس از دیدار خود با رئیس مجلس روسیه در توییتر نوشت که پیام رهبر ایران را به "نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه و رئیس دومای روسیه" تحویل داده و افزود که این پیام "فصل جدیدی در روابط راهبردی ایران و روسیه و نقشه راه نگاه به شرق در دیپلماسی" ایران خواهد بود.
در ویدئویی که از لحظه تحویل پیام منتشر شده صدای آقای قالیباف شنیده میشود که (ظاهرا به مترجم) میگوید: "پیام را فقط نگاه کند و ببندد."
آقای قالیباف دیروز، یکشنبه ۱۹ بهمن، پس از ورود به مسکو از "هجمههای زیادی" که درباره سفر او به روسیه به راه افتاده انتقاد کرد و گفت که قصد داشته این سفر را به تعویق بیاندازد اما آیتالله خامنهای "تاکید" کرده که سفر را به "تاخیر نیاندازد."
مهدی محمدی، مشاور آقای قالیباف هم در توییتی نوشته بود که "تاکید بر اینکه پیام باید دقیقا در همین زمان، بدون تاخیر و توسط آقای قالیباف به روس ها منتقل شود، در عالی ترین سطح انجام شده و همه موضوعات دیگر را به حاشیه تبدیل کرده است."
این اولین سفر رسمی خارجی آقای قالیباف بعد از ریاست مجلس است. آقای قالیباف قرار بود در آذر ماه به دعوت دومای روسیه به آن کشور سفر کند اما این سفر به دلیل قطعی نشدن دیدار او با ولادیمیر پوتین، یک روز پیش از انجام به تعویق افتاده بود.
وزارت خارجه ایران: از ابتدا هم قرار نبوده دیداری بین پوتین و قالیباف انجام شود
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در تهران در پاسخ به سوال خبرنگاران "ادعای برخی از نمایندگان مجلس را که لغو دیدار آقای قالیباف و آقای پوتین را ناشی از کم کاری وزارت خارجه ایران دانستند" رد کرد و گفت: "در این سفر حداکثر همراهی و همکاری بین ظریف و قالیباف و مجلس و وزارت امور خارجه وجود داشت."
او افزود "حیف" است که این "سفر با اهمیت" توسط رئیس مجلس که حامل پیام رهبر ایران است با "حاشیه" همراه شود و از آنچه که برخوردهای جناحی خواند، انتقاد کرد.
او گفت که از ابتدا هم قرار نبوده است دیداری با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و آقای قالیباف انجام بگیرد و آقای قالیباف از این موضوع مطلع بوده است.
آقای خطیبزاده همچنین گزارشهای منتشر شده درباره ارسال نامه وزارت خارجه به آیتالله خامنهای درباره پیام دادن به روسیه را رد کرد و افزود: "این مطلب از اساس کذب محض بوده و انتشار چنین مطالبی فاقد ارزش پاسخگویی است."
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، هم در مصاحبهای با تلویزیون ایران گفت که وزارت خارجه از سفر آقای قالیباف به مسکو اطلاع داشته و افزود: "البته هم پروتکلهای کرونایی و هم پروتکل ملاقات روسای مجالس، در واقع امکان ملاقات با آقای پوتین را فراهم نمیکرد و این را هم ما از ابتدا به دوستانمان در مجلس گفته بودیم. وزارت خارجه تلاشش را هم کرد، سفیر ما هم تلاشش را کرد."
آقای ظریف به نامه رهبر ایران اشاره ای نکرد اما گفت: "سفر بسیار خوبی برای آقای دکتر قالیباف به روسیه تدارک دیده شده. ایشان با روسای دو مجلس روسیه با وزیر امور خارجه، با دبیر شورای امنیت ملی گفتگو خواهند کرد."
در رسانههای ایران این پرسش مطرح شده که چرا حامل نامه رهبر ایران به رئیس جمهور روسیه، وزیر خارجه و دستگاه دیپلماسی دولت نبوده و چرا این پیام در سفر اخیر محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران به مسکو، منتقل نشده است.
مهدی محمدی، مشاور آقای قالیباف در توییتهای خود توضیح داده بود که "سفر روسیه با هدف گفت وگویی راهبردی درباره مسائلی فوق العاده مهم و پیچیده توسط فردی انجام می شود که امین و فرستاده خاص رهبر انقلاب است."
او نوشته بود که چنین سفرهایی "با تعاملاتی دیگر با چین و اروپا تکمیل خواهد شد."
سفری با حاشیههای پررنگ تر از متن
خبر سفر آقای قالیباف به مسکو و انتشار خبر لغو دیدار او با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در رسانههای ایران واکنشبرانگیز بود.
مشاور آقای قالیباف به نقل از منابع نزدیک در مجلس گفت که "پروتکلهای بهداشتی دیدار با پوتین سفت و سخت بوده است، قالیباف از پذیرش پروتکلها خودداری کرده و در نتیجه دیدار لغو شده است."
محمد مهاجری، روزنامهنگار اصولگرا در واکنش تندی در توییتر نوشت: "مشاوران بادمجان دورقابچین رئیس مجلس به جای شفاف سازی در مورد باقر گیت، هم دروغ بافتند، هم او را با حاج قاسم مقایسه کردند. حال آنکه خود قالیباف میداند این مقایسه عرش با فرش است. خاک بر سر من که چنین مشاورانی دارد رییس مجلس مملکتم، که برای پست خود، رئیسشان را هم خراب می کنند، حتی."
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح طلب هم در توییتی نوشت: "قصد تحقیر ندارم فقط به دو اشکال قالیباف اشاره می کنم. اول به جای این که زندگی و فعالیت عادی خود را انجام دهد همه کارهایش معطوف به انتخابات است. لذا کارهایش همیشه مصنوعی و خراب میشود. دوم. مشاورانش از خودش خیلی ضعیفترند. مشاور محترم لطفا آقای رئیس را از این توییت بیخبر نگذار."
روزنامه شرق هم نوشت که رسانه ای شدن خبر ملاقات آقای قالیباف با آقای پوتین در حالیکه هنوز پاسخ قطعی داده نشده بود "خطا و عملکرد غیرحرفهای از سوی تیم رسانهای رئیس مجلس" ایران بوده است.
در این مطلب با اشاره به دیدارهای قبلی آقای پوتین با حسین دهقان وزیر وقت دفاع ایران، علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر ایران و علی لاریجانی در زمانی که دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، آمده: "شاید هم تصور نمیکردند که پوتین وقت ملاقات ندهد."
شرق در ادامه نوشت: "همین اخیرا، (آقای) ظریف هم که به مسکو رفته بود، صرفا توانسته بود تلفنی با پوتین صحبت کند. اتفاقی که در تهران هم میشد انجام داد."
اما روزنامه جمهوری اسلامی، در یادداشتی به سه سناریوی گله مندی پوتین از نگاه مسئولان ایرانی به غرب، خودداری از دادن فرصت تبلیغاتی به رئیس مجلس ایران و موضوع قرنطینه کرونا اشاره شده و آمده که به هر کدام از این دلایل که باشد "خودداری پوتین از دیدار با قالیباف با توجه به اینکه او حامل پیام رهبری بود، قطعاً نوعی اهانت به ایران و نظام جمهوری اسلامی تلقی میشود."
این روزنامه همچنین به ماجرای استفاده از واژه "خلیج عربی به جای خلیج فارس" در صفحه رسمی توییتر عربی سایت وزارت خارجه روسیه اشاره کرده و موضوع را "فراتر از تحویل گرفتن یا نگرفتن شخص قالیباف" دانسته است.
ایران نسبت به این مساله اعتراض رسمی کرده و میگوید از طریق سفارت ایران در مسکو، یادداشت اعتراضی به وزارت خارجه روسیه فرستاده است.
وزیر ارتباطات: امید بستن به کاخ کرملین راهبرد درستی نیست
در همین حال محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران در مراسمی در شهر زنجان گفت که شعار انقلاب ایران نه شرقی و نه غربی بوده است.
او گفت که "درسی" که آیت الله خمینی، بنیانگزار جمهوری اسلامی داده این است که همانطور که "به کاخ سفید اعتمادی نیست، امید بستن به 'کاخ کرملین ' هم راهبرد درستی نیست"
برخی این اظهارات وزیر ارتباطات ایران را با توجه به همزمانی، با سفر رئیس مجلس به مسکو مرتبط دانستند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر